Ga naar hoofdinhoud

Werknemer neemt te grote gok met verduistering gelden werkgever

Werknemers hebben in beginsel bij een ontslag recht op de zogenaamde transitievergoeding. Indien een werknemer echter ernstig verwijtbaar heeft gehandeld bestaat geen recht op die transitievergoeding. Deze discussie deed zich voor in de situatie van een gokverslaafde werknemer die een duidelijk te grote gok nam. Zie de uitspraak van de rechter in Leeuwarden: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNNE:2018:3945.

Feiten

Een gokverslaafde werknemer is bij zijn werkgever in dienst als manager Financiën en ICT. Hij was daarbij verantwoordelijk voor het financieel beleid van de werkgever. Hij beheerde verder de bankrekeningen en verrichtte betalingen ten behoeve van zijn werkgever.

Vanaf mei 2017 ging de werknemer in de fout en startte hij met het bezoeken van allerlei gokwebsites. Dat enkele bezoeken was op zichzelf nog niet zo’n probleem, althans niet voor de werkgever. Vanaf november 2017 is de werknemer echter voor het gokken geld gaan opnemen van de bankrekening van de werkgever, dit voor maar liefst een bedrag van € 595.000,-. Begin 2018 heeft de werknemer zich ziek gemeld met depressieve klachten.

In april 2018 is de werknemer door de werkgever op staande voet ontslagen nadat de onttrekking van de gelden van de bankrekening was ontdekt. In de periode waarin de onttrekking werd ontdekt en de werknemer op staande voet werd ontslagen was hij “toevalligerwijs” ook twee weken vermist. Achteraf bleek dat de werknemer zich onder behandeling had laten stellen voor zijn problemen en dat tijdens de behandeling was gebleken dat de werknemer leed aan een persoonlijkheidsstoornis die zorgde voor de gokverslaving.

De werknemer durft het aan om het gegeven ontslag op staande voet bij de rechter aan te vechten. Hij hield van een gokje, dat was al duidelijk. Hij vordert vernietiging van dat ontslag. De rechter maakt hier korte metten mee.

Uitspraak rechter

De rechter is van oordeel dat het onttrekken van aanzienlijke geldbedragen aan de bankrekening van de werkgever ten behoeve van gokken op online goksites, gelet ook op de aard van de functie van de werknemer, zodanig ernstig is dat sprake is van een dringende reden.

De rechter neemt echter ook in zijn overwegingen mee dat de werknemer aan diverse stoornissen lijdt en dat de gevolgen van het ontslag ook voor zijn gezin enorm ingrijpend zijn. Vanuit de medische hoek is bevestigd dat werknemer lijdt aan een ernstige vorm van gokverslaving waardoor het gokken met de gelden van werkgever hem in mindere mate kan worden aangerekend. Gokverslaving is volgens DSM 5 een ziekte die ertoe leidt dat de verslaafde niet in staat is om weerstand te bieden aan de drang om te gokken. De rechter is daarom van oordeel dat de werknemer in beginsel recht heeft op de transitievergoeding. De rechter stelt zich dus kortweg op het standpunt dat geen sprake is van “ernstige verwijtbaarheid”.

Toch ontzegt de rechter de werknemer uiteindelijk het recht op de transitievergoeding. Het zou, gelet op de ernst van het vergrijp van de werknemer en de zeer grote schade, die werkgever lijdt (waarvan zeer aannemelijk is dat werknemer die nooit geheel zal kunnen vergoeden) naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zijn als de werknemer in een situatie als deze toch recht zou hebben op een transitievergoeding.

Arbeidsrechtelijke vragen?

Heeft u als werkgever of werknemer vragen over arbeidsrecht, neem dan contact op met Jurgen Hooymayers, Jan van Gool of Diederik Snelder van MARK Advocaten.

Back To Top