De aangekondigde handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) per 1 januari 2025 heeft…
Gastles Petje Af
Iedere keer als ik thuis kom met mijn toga, omdat ik de volgende dag bijvoorbeeld meteen naar een zitting moet, kijken mijn kinderen een beetje verwonderd naar die “zwarte jurk”. Want hoe werkt dat nou, mama in die jurk bij een rechtbank en waarom draag ik die eigenlijk? En wat doe ik dan allemaal? Met veel plezier en een beetje trots natuurlijk sta ik het rustig uit te leggen. Toen mij door de Stichting Petje Af (www.petjeaf.nl) werd gevraagd om een gastles te geven over mijn vak aan nieuwsgierige en enthousiaste kinderen, kon ik mij daar dus iets bij voorstellen 😉 Ik zei meteen ‘ja’.
In de Haagse Beemden in Breda krijgt een groep van om en nabij de tien kinderen van groep 7 en 8 leerlingen een aantal zondagen per jaar op een praktijkgerichte, actieve manier meer geleerd over beroepen, de natuur, kunst en cultuur enz. Dingen die ze niet op school leren, maar juist daarbuiten, om de wereld te ervaren. Het was nu tijd voor het blok over “recht, justitie en wetten”. Ze hadden al informatie gekregen van bureau Halt en een bezoekje aan een gevangenis stond op de planning, met als afsluiter van een blok altijd een presentatie aan de ouders over wat ze allemaal hadden geleerd.
Maar nu kwam daar dus ook nog die mevrouw met die zwarte jurk iets vertellen. Nou ja vertellen, het begon natuurlijk meteen met allerlei vragen: ‘Verzint u vaak smoesjes?’ Ik: ‘Nou euh nee, maar ik vertel wel de ene dag het verhaal van de één en de andere dag het verhaal van de ander’. In advocatentaal ook wel principieel partijdig genoemd maar dat heb ik ze nog maar niet meegegeven. Of ‘Wat is het ergste of moeilijkste wat u ooit heeft meegemaakt?’ Tja, daar zit je dan, want wat maak ik veel mee, vooral met betrekking tot kinderen en contacten tussen ouders onderling en ouders met hun kinderen. Maar ik wilde het ook niet te zwaar maken dus heb ze vooral uitgelegd hoe belangrijk ik het vind dat het voor kinderen goed geregeld is en ik daar vaak, en soms lang en moeizaam, voor “strijdt”. Vraagt een jongetje: ‘Hoeveel zaken wint u dan per jaar?’ 🙂 Ik: ‘Nou, ik regel heel wat per jaar!’ De conclusie van de dag was dat advocaten eigenlijk de hele dag bezig zijn met het zoeken naar oplossingen; met hun cliënten, met andere advocaten en soms met hulp van de rechter. Hoe mooi is dat; daarom is dit vak zo fantastisch mooi! Ik heb er van genoten.
En voor de juristen onder ons: kent u het Hoornse taart-arrest nog van de Hoge Raad uit 1911? Over de taart met rattengif die bedoeld was voor de man maar gegeten werd door de vrouw en een beetje door het dienstmeisje waardoor de één overleed en de laatste bijna. Ze hebben het proces nagespeeld hoor, als soort oefenrechtbankje, in een zwarte jurk uiteraard en met argumenten die ik nog niet eerder had gehoord 😉
Bovenstaande bijdrage is van Joyce Heuts, specialist personen- en familierecht bij MARK Advocaten.