Voor de mensen die persoonlijk met alimentatie te maken hebben of krijgen, zijn de woonlasten…
Letselschade op de skipiste
Voor veel Nederlanders is wintersport de ultieme wintervakantie. Velen trekken dan ook tijdens de wintermaanden naar de Alpen om daar enkele dagen of een week van de skipiste af te glijden. Ook het team van MARK Advocaten is de afgelopen jaren in de sneeuw te vinden geweest. Het ligt al weer even achter ons, maar deze winter zijn we nog afgereisd naar Saalbach voor een paar heerlijke dagen. Gelukkig zijn deze skitripjes altijd goed afgelopen, maar helaas geldt dat niet voor elke wintersporter. Geregeld worden mensen met de welbekende ‘banaan’ afgevoerd omdat hij of zij geblesseerd is geraakt tijdens het skiën of snowboarden. Zeker dit jaar zijn er enorm veel ongelukken op de pistes gebeurd.
Regels FIS
Wat niet iedereen weet is dat er ook op de piste regels gelden. De Fédération Internationale du Ski (FIS) heeft namelijk belangrijke regels opgesteld. De eerste vier regels luiden als volgt:
- ledere skiër of snowboarder moet zich zo gedragen, dat hij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.
- ledere skiër of snowboarder moet op basis van zichtbaarheid bewegen. ledere skiër of snowboarder moet zijn snelheid en wijze van bewegen aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, de toestand van de piste, de sneeuw- en weersgesteldheid en de verkeersdichtheid.
- Wanneer een skiër of snowboarder een ander van achteren nadert moet hij zijn spoor zo kiezen, dat hij een voor hem bewegende skiër of snowboarder niet in gevaar brengt.
- Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.
De meeste ervaren skiërs zijn van deze regels op de hoogte, maar het gebeurt nog weleens dat deze regels worden overschreden én dat is niet zonder gevolgen.
Skiongeval
Zo ook gebeurde er in Saalbach enkele jaren geleden een ongeval op de piste waarbij een skiester ernstig gewond is geraakt. Deze zaak werd voorgelegd aan de rechter. De ervaren skiester is betrokken geraakt bij een skiongeval op een rode piste in Saalbach waardoor ze een sleutelbeenfractuur heeft opgelopen. De rechtbank Noord-Holland heeft in eerste aanleg geoordeeld dat de man die haar heeft aan geskied onrechtmatig heeft gehandeld en haar schade moet vergoeden. De man gaat vervolgens in hoger beroep bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Het Hof beoordeelt de zaak opnieuw. Het skiongeluk gebeurde op een rode piste. Door de botsing zijn beiden een steile helling afgegleden en pas onderaan tot stilstand gekomen. De skiester moest per skiscooter worden afgevoerd en vervolgens per ambulance vervoerd worden naar een ambulatorium. Hier werd al snel duidelijk dat er sprake was van een sleutelbeenfractuur. Enkele dagen later is ze naar huis gevlogen en met een medische taxi naar huis gebracht. In het ziekenhuis in Nederland werd geconstateerd dat er sprake was van een breuk bestaande uit meerdere fragmenten. Ze moest meerdere keren geopereerd worden en heeft daarna nog meerdere fysiotherapie behandelingen gehad. Helaas is zij nooit volledig hersteld.
De politie in Saalbach heeft na het ongeval direct een rapport opgemaakt. Vervolgens hebben meerdere getuigen een verklaring over het ongeval afgelegd. Hieruit komt naar voren dat de man op volle snelheid schreeuwend aan kwam skiën en daarna vol op de skiester is gebotst en ze beiden met volle snelheid de steile helling afgegleden. Onderaan de berg zou de man hebben aangegeven dat hij voor het eerst aan het skiën was en gelijk de rode piste had genomen en zijn controle kwijt was.
Het Hof oordeelt als eerste dat Nederlands recht van toepassing is omdat beide partijen hun gewone verblijfplaats in Nederland hadden. Bij de beoordeling over de aansprakelijkheid moet rekening worden gehouden met de veiligheidsvoorschriften en gedragsregels die ter plaatse gelden, waaronder dus de regels van de FIS.
Allereerst voert de man het verweer dat de vordering verjaard zou zijn. Het Hof is echter van oordeel dat de vordering niet verjaard is.
Vervolgens wordt toegekomen aan de feitelijke behandeling van de kwestie. De man stelt dat hij ten tijde van het ongeval naast haar skiede en dat niet hij met de skiester in aanraking is gekomen, maar dat het net andersom zou zijn. De skiester zou hem juist met haar rechterschouder geraakt hebben, toen zij zich onverwacht vanuit stilstand naar hem toe wendde.
Uit de verklaringen van de verschillende getuigen en van skiester blijkt het tegenovergestelde. De man had zijn ski’s niet onder controle en kwam al schreeuwend en met hoge snelheid op de skiester af. Bovendien blijkt uit de aard van het letsel van de skiester en de man zelf (naar zijn zeggen is zijn sleutelbeen verschoven) dat van een “lichte aanraking” geen sprake is geweest. In tegenstelling tot de man, was de skiester meermaals op wintersport geweest en dus geen onervaren skiër. Volgens de getuigen skiede zij ten tijde van het ongeval in bochten naar beneden. Zoals uit de regels van de FIS volgt, moet een skiër die een ander van achteren nadert zijn spoor zo kiezen dat hij een voor hem bewegende skiër niet in gevaar brengt. Uit het feit dat hij haar niet kon ontwijken, blijkt dat hij tijdens de afdaling onvoldoende afstand in acht heeft genomen om haar veilig te kunnen passeren. De man heeft volgens het Hof de regels van de FIS ook geschonden door zijn snelheid niet aan te passen aan zijn capaciteiten. Vast staat namelijk dat de man voor het eerst op skivakantie was. Uit het door hem overgelegde bewijs blijkt slechts dat hij twee dagen voor het ongeval, één uur op een borstelbaan heeft geoefend. Door zich vervolgens op wintersport twee dagen later op een rode piste te begeven, heeft hij onverantwoorde risico’s genomen, die zich ook hebben gerealiseerd in de botsing met de skiester. Het Hof is het met de rechtbank eens dat de man onrechtmatig heeft gehandeld en de schade van de skiester moet vergoeden.
Gevolgen skiongeval
Een gewaarschuwd mens telt voor twee: zorg ervoor dat je niet ongeoefend een piste op gaat, en al helemaal geen rode piste, want de consequenties kunnen verstrekkend zijn. Houd daarbij dus altijd rekening met de regels van de FIS. En mocht je de dupe zijn van een skiongeval zorg er dan voor dat de gegevens van getuigen worden genoteerd en aangifte wordt gedaan bij de plaatselijke politie, zodat je bewijs verzamelt voor een latere aansprakelijkstelling.
Mocht je de volledige uitspraak willen lezen, kan dit hier
Neem contact op met een letselschadeadvocaat
Je doet er goed aan om zo spoedig mogelijk na een skiongeval of ander ongeval contact op te nemen met een gespecialiseerd letselschadeadvocaat. Dan ben je er zeker van dat je direct goed geholpen wordt en je schade zo snel als mogelijk verhaald wordt op de veroorzaker van het ongeval. De kosten van een letselschadeadvocaat kunnen doorgaans worden verhaald op de schadeveroorzaker en de hulp is dus meestal kosteloos.
Katrien Boerjan is onze gespecialiseerde letselschadeadvocaat, tevens lid van de LSA. Neem gerust contact met haar op bij vragen of als u een ongeluk heeft gehad. Zij helpt u graag verder.