De discussie over de overeenkomst van opdracht – waarover Jan van Gool op 4 september…
No-claimkorting verdelen bij scheiding?
Vaak krijgen we bij een echtscheiding de vraag of de no-claimkorting, oftewel de opgebouwde schadevrije jaren bij een autoverzekering, verdeeld of toebedeeld aan de één of de ander kunnen worden. Het Hof in Den Bosch heeft een duidelijke uitspraak gegeven op 13 april 2021.
Voorbeeld
Partijen zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Zij rijden ieder een auto, maar de auto van de man is ‘van de zaak’ en de auto van de vrouw van partijen gezamenlijk. De autoverzekering van de auto waar de vrouw in rijdt staat, net als alle andere verzekeringen, op naam van de man (dat komt in de praktijk heel vaak voor). Dus de man bouwt met alle schadevrije jaren een no-claimkorting op de premie van deze verzekering op.
Dan gaan partijen scheiden. De man blijft in zijn auto van de zaak rijden en daar hoeft in het kader van de scheiding niets mee te gebeuren, want die auto is geen eigendom van partijen. Ook de vrouw behoudt de auto waar ze in rijdt. Zij voldoet de man de helft van de waarde van de auto bij scheiding en wil een eigen autoverzekering gaan afsluiten, want partijen beëindigen hun gezamenlijke verzekeringen. Maar dan wordt ze geconfronteerd met een hoge premie, want op haar naam staan geen schadevrije jaren en dus ook geen no-claimkorting, die staan op naam van de man. In overleg en met medewerking van de man kunnen die schadevrije jaren worden overdragen aan de vrouw. Maar wat als de man dat niet wil bijvoorbeeld omdat hij in het vooruitzicht heeft dat hij zelf een auto wil kopen en verzekeren? Of in het geval hij van baan wisselt en geen auto van de zaak meer zal hebben? Is dit een recht dat af te dwingen is bij de rechter?
Oordeel van het Hof
Het Hof heeft geoordeeld dat dit niet het geval is. Juridisch bestaat de gemeenschap van goederen simpel gezegd uit goederen en schulden. De no-claimkorting is volgens het Hof geen goed oftewel een wettelijk vermogensrecht omdat het niet zelfstandig overdraagbaar is (alleen met medewerking van de man) en niet los kan worden gezien van de autoverzekering van de man. Het Hof beschouwt de no-claimkorting als een persoonlijke korting van de man op de door de verzekeringsmaatschappij geheven premie. Daarmee maakt het géén onderdeel uit van de gemeenschap en is verdeling dus ook niet mogelijk.
U kunt de uitspraak hier nalezen: Gerechtshof ’s Hertogenbosch 13 april 2021, ECLI:NL:GHSHE:2021:1090
Bij vragen of opmerkingen over dit onderwerp kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met Moniek Hofland of Joyce Heuts.