De discussie over de overeenkomst van opdracht – waarover Jan van Gool op 4 september…
Wat te doen na een verkeersongeval?
Zoals jullie allemaal gemerkt hebben, heeft de herfst met bijbehorend herfstweer echt z’n intrede gedaan. Het is drukker op de wegen, veel files, regenachtig weer en donkerder. Dit brengt helaas ook weer meer verkeersongevallen met zich mee. Nog los van de statistieken, merk ik dit ook in mijn eigen letselschadepraktijk, waarin ik de slachtoffers die gewond zijn geraakt tijdens een verkeersongeval bijstand verleen. Ik hoop uiteraard dat jullie niet geconfronteerd worden met een aanrijding, maar mocht je toch worden aangereden door iemand anders, dan geef ik hierbij nog een aantal tips wat je het beste kunt doen direct na het ongeval. Het zijn veel open deuren, maar toch wordt dit vaak nog vergeten of weet je gewoon niet zo goed hoe je moet handelen na een ongeval.
Vul het Europees schadeformulier goed in
Vul het Europees schadeformulier altijd in direct na een aanrijding. Ook als je op het eerste gezicht denkt dat je geen schade hebt geleden. Het zit dan namelijk vers in je geheugen wat er precies is gebeurd. Het is belangrijk dat je de voorkant van het formulier altijd zo goed en duidelijk mogelijk invult (als de verwondingen dat toestaan). Doe dit op een rustige plaats, nabij de ongevalslocatie. Noteer het kenteken en de verzekeringsgegevens van de tegenpartij zorgvuldig en vergeet de namen en contactgegevens van getuigen niet. Ook als je maar heel licht letsel hebt, noteer dit dan wel op het formulier. Het letsel kan later toch ernstiger blijken te zijn. Vaak kunnen de klachten verergeren in de dagen na het ongeval. Denk bijvoorbeeld aan een stijve nek, dat later een whiplash blijkt te zijn. Als de klachten al op het formulier zijn ingevuld, zal hier later minder snel discussie over ontstaan.
Maak ook meteen foto’s van de ongevalslocatie en maak een situatieschets. Vul de oorzaak van het ongeval duidelijk in. Als er geen discussie is, dan kun je het schadeformulier vervolgens allebei ondertekenen. Zorg er vervolgens voor dat je een ondertekend exemplaar meeneemt bij het verlaten van de locatie. Thuis kun je vervolgens het beste meteen de achterkant van het formulier invullen. Ook als de veroorzaker is doorgereden, adviseer ik je om het schadeformulier direct in te vullen. Dan kun je namelijk ook meteen de gegevens van de getuigen noteren en zit het nog vers in je geheugen wat er precies is gebeurd.
Resumé: het is dus belangrijk dat het schadeformulier zo snel mogelijk na de aanrijding wordt ingevuld. Daarmee wordt voorkomen dat er achteraf een discussie kan ontstaan over de toedracht van het ongeval en de schade. Ook heb je hierdoor meteen de gegevens van de veroorzaker. Als dit niet gebeurt, dan bestaat de kans dat de veroorzaker niet meer thuis geeft als je probeert contact op te nemen. Daardoor zal het vaak niet meer mogelijk zijn om je schade te verhalen op de veroorzaker (als er geen getuigen zijn). Getuigen zijn dus ook erg belangrijk in zo’n situatie. Daarom wordt ook geadviseerd altijd de gegevens van de getuigen te noteren zodat zij later nog kunnen bevestigen hoe het ongeval is gebeurd.
Ook als je als fietser bent aangereden door een automobilist adviseer ik je om het schadeformulier gezamenlijk in te vullen. Dan kun je tenslotte achteraf bewijzen hoe het ongeval is gebeurd, waardoor je je schade makkelijker kunt verhalen.
Raadpleeg een huisarts of ga naar het ziekenhuis
Als je verwondingen hebt opgelopen door het ongeval, ook als dit maar kleine verwondingen zijn, adviseer ik je om direct naar je huisarts te gaan of, afhankelijk van je klachten, naar het ziekenhuis om je goed na te laten kijken. Los van het feit dat dit belangrijk is voor je gezondheid, is het van belang dat de klachten meteen vastgelegd zijn. Hiermee kun je vervolgens aantonen dat je klachten en daaruit voortvloeiende schade een direct gevolg zijn van het ongeval.
Vervolgens is het belangrijk dat je verder een goede medische begeleiding krijgt, zodat je letsel goed in de gaten gehouden wordt en je de passende behandelingen krijgt.
Houd alle gemaakte kosten bij
Ook in het eerste stadium is het van belang om alle opgelopen schade en gemaakte kosten goed bij te houden. Denk hierbij aan de schade van je kleding, voertuig, medische kosten, reis- en parkeerkosten, hulp door familie, vrienden of derden etc. Het gaat om alle kosten die je niet zou hebben gemaakt zonder ongeval.
Neem contact op met een letselschadeadvocaat
Je doet er goed aan om zo spoedig mogelijk na het ongeval contact op te nemen met een gespecialiseerd letselschadeadvocaat. Dan ben je er zeker van dat je direct goed geholpen wordt en je schade zo snel als mogelijk verhaald wordt op de veroorzaker van het ongeval. De kosten van een letselschadeadvocaat kunnen doorgaans worden verhaald op de schadeveroorzaker en de hulp is dus meestal kosteloos.
Katrien Boerjan is onze gespecialiseerde letselschadeadvocaat, tevens lid van de LSA. Neem gerust contact met haar op bij vragen of als u een aanrijding heeft gehad. Zij helpt u graag verder.